Categories
Забележителности

Веляновата къща – най-добре запазената постройка в Банско

Веляновата къща е най-добре запазената постройка в Банско и на около 7 км. от Добринище. Тя е от епохата на Възраждането, разположена е на два етажа, направена изцяло от камък и дърво. Двете помещения на първия етаж са свързани помежду си със скривалище, което е направено от времето на Възраждането. По това време е имало множества кражби и вандалства и хората се принуждавали да правят скривалища, където да осигурят сигурност на семейството и роднините си. Вторият етаж се състои от пет стаи и чардак. Къщата е с внушителната архитектура, тя е прочута с вътрешната орнаментика, която използваната на стенописите и дърворезбата. Уникалния пейзаж и дърворезба, направени от известен местен жител на Дебърската художествена школа. Майстор Велян Огнев става стопанин на къщата след което му е била подарена от жителите на Банско.  Той бил от видните майстори, който изрисува църквата Света Тройца. Местното население са изключително впечатлени от таланта му и решили с удоволствие да му подарят къщата, която той превръща в истинско произведение на изкуството. Още от времето на Възраждането интериора и бил нетрадиционен за времето си.

Особен интерес у туристите предизвиква „Синята стая“, където може да се насладите на уникални интериор от Виена и Истанбул.  Тя е представлявала гостни и всекидневна украсена с геометрични и растителни мотиви по лицевата страна на къщата. Изключителен интерес предизвиква изработката то дърворезба от върху чардака на къщата. Днес тя е част от етнографската експозиция, от която ние може да се запознаем с нравите, живота и културата на жителите обитавали Банско през времето на Възраждането. От 1977 година Веляновата къща е обявена за паметник на културата с национално и културно значение. Обявена е за част от 100-те национални туристически обекта. Тя известна с изключителната украса и добрата изработка от дърворезба и стенописи.

Къщата е разположена съвсем близо до известните зимни курорти Разлог и Добринище. На път  към тази културна забележителност, може да отседнете в някоя от китните къщи за гости в Добринище, предлагащи идеални условия за почивка.  Освен това, градът разполага с минерален плаж, където се развива СПА туризъм. Привлича туристи имащи нужда от балнеолечение или просто да релаксират сред природата на Пирин планина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *