Categories
За туристи

Трявна – книжовно средище на Средновековна България

На кратки разстояния от Габрово се намира едно от книжовните средищата на България – град Трявна.

Нахождането му е около Тревненската река в Стара планина. За да се стигне до там, обаче е нужно да се премине около живописни картини, красота и величие от виещата се поредица хълмове. Тръгвайки от София пътят се състои само в 4 часа с автомобил.

Още с влизането си в Трявна всеки ще остане очарован от стари и много красиви къщи, интересни сгради и множество музеи. Някои от тях са с автентичния елемент еркер. Той представлява архитектурен елемент, който е част от етаж на сграда. В някои от функциите този етажа е остъклена в различна степен. Той служел за компенсиране на неправилността в геометричната форма на постройките от миналото и с него се оформяли правилно горните етажи, разнообразявала се и се увеличавала етажната площ.

Еркерът подсилва архитектурното въздействие на ансамбъл или улица и може да се забележи в много старинни къщи на Трявна. Дори някои от хотели Трявна носят този стил на фасадата.

Интерес у всеки гост ще събуди старата част на града. Тази зона е обявена за архитектурен резерват. В нея има 140 паметника от възрожденската архитектура, а за истинските ценители, чаша кафе в заведения Трявна ще е истинско изживяване сред подобна обстановка.

Обиколката може да започне от Даскаловата къща, поместваща Музеят на резбарство и зография. Като цяло тук всяко едно нещо е уникално, майсторско и много красиво творение.

Сред музеите на Трявна, интерес ще пробуди “Тревненска иконописна школа” пазещ своите 160 икони. Намира се сред гората.

Разходката може да премине към “Славейкова къща”, която е родния дом на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев.

В града е запазен единствен по рода си възрожденски архитектурен ансамбъл. Намира се на площад “Капитан Дядо Никола”, на който се и извисява Часовниковата кула, около нея минава моста, а картината не само е невероятна, но и ги е превърнала в символи на Трявна. В близост на площада е и църквата “Св. Архангел Михаил”.

Разходката за гостите може да направи пауза в някои от заведения Трявна, а след това да продължи към отведе към уличката на занаятчиите. Не само ще донесе наслада за сетивата от толкова много красота събрана на едно място, но и всеки може да закупи съд, тъканно изделие, обувки от ръчна изработка и да занесе у дома на тръгване тази частица великолепие.

Изненадваща ще е старата сграда разположена също на самият център на Трявна. На нея има надпис „Музей на азиатското и африканското изкуство“. В нея са съхранени произведения от различни краища на света. Сред тя са – Китай, Непал, Индия, Тибет. По данни сградата е била някога градската баня, която по-късно е реставрирана от скулптора Златко Паунов, живеещ в Ню  Йорк. Той направил дарение, а днес в нея могат да се видят интересни африканските маски и фигури, китайските икони, коприна и други. Всичко това е запазено в блестящ вид, за да покаже на посетителите неща от различни екзотични страни.

Остава да научите повече за хотели Трявна, които работят по всяко време на годината и предлагат атрактивни цени и условия за настаняване на туристи виж тук. Следва да направите своята резервация за едно от книжовните средища на Средновековна България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *