Месечни архиви: декември 2015

Биосферен резерват „Царичина“ в централна Стара Планина

Резерват „Царичина“ е разположен в землището на село Рибарица, в красивия Тетевенски балкан. Намира се на 12 км западно от Тетевен. Обхваща водосборния басейн  на Болованджика и на север стига почети до село Рибарица. Разположен на връх Вихрен, което прави територията му труднопроходима.

На път за към резервата може да отседнете в някоя къща за гости в Рибарица. Къщите предлага на совите гости луксозна обстановка и градини, които предоставят възможности за разнообразни влечения.

В по-голяма част от площта на резервата е покрита с гори. Като най-разпространени сред тях са буковите от 900 до 1800 м. надморска височина, а по-високите части са заети от смърчови гори. Биосферен резерват „Царичита“ разполага с изключително богато разнообразие от растителни и животински видове. Срещат се повече от 600 вида растения, като 23 от тях са изключително застрашени от изчезване и са вписани в Червената книга на България. Такива видове са петниста тинтява, нарцисовидна съсънка  и балкански див копър. Природата наоколо е изключително богата с множество ендемити – български (старопланинска теменужка, рилско подрумче, разперена светлина) и балкански (панчичевска пищялка, бяла мура, балкански оклоп и планински явор). Най-отличителната особеност на резерват „Царичина“ е, че на площ от 300 ха се намира единственото естествено находище на бяла мура в Стара планина.

Бялата мура се среща във високопланинския пояс между 1200 – 2200 м. н. в. Тя е иглолистно дърво от семейство Борови. Бялата мура е най-разпространената в Пирин, Рила, Витоша и по-малко в Западните Родопи. Среща се върху тъмноцветни и кафяви почви над гранити скали. Най-високите дървета могат да достигнат до 40 м. Поради твърде здравата, смолиста дървесина намира широко приложение в мебелната индустрия и в строителството.  В Царичина бялата мура е най-ценният дървесен вид, който заема най-североизточната част на резервата.

Много разнообразен е и животинския свят. Срещат се повече от 15 вида земноводни, влечуги, риби, 30 вида бозайници и около 80 вида гнездящи птици. Истинско богатство представляват животинските видове, като господар на животните в „Царичина“ е кафявата мечка. Сред обитателите най-популярни са елени, сърни, лисици, невестулки, видри, златки, дива котка, а сред изчезналите видове са дивата коза и рисът. На високо в планината се откроява очарователното омайниче, наричано от местното население – балкански енбдемит. От тук идва името на планинския рид и едноименния резерват.

Веляновата къща – най-добре запазената постройка в Банско

Веляновата къща е най-добре запазената постройка в Банско и на около 7 км. от Добринище. Тя е от епохата на Възраждането, разположена е на два етажа, направена изцяло от камък и дърво. Двете помещения на първия етаж са свързани помежду си със скривалище, което е направено от времето на Възраждането. По това време е имало множества кражби и вандалства и хората се принуждавали да правят скривалища, където да осигурят сигурност на семейството и роднините си. Вторият етаж се състои от пет стаи и чардак. Къщата е с внушителната архитектура, тя е прочута с вътрешната орнаментика, която използваната на стенописите и дърворезбата. Уникалния пейзаж и дърворезба, направени от известен местен жител на Дебърската художествена школа. Майстор Велян Огнев става стопанин на къщата след което му е била подарена от жителите на Банско.  Той бил от видните майстори, който изрисува църквата Света Тройца. Местното население са изключително впечатлени от таланта му и решили с удоволствие да му подарят къщата, която той превръща в истинско произведение на изкуството. Още от времето на Възраждането интериора и бил нетрадиционен за времето си.

Особен интерес у туристите предизвиква „Синята стая“, където може да се насладите на уникални интериор от Виена и Истанбул.  Тя е представлявала гостни и всекидневна украсена с геометрични и растителни мотиви по лицевата страна на къщата. Изключителен интерес предизвиква изработката то дърворезба от върху чардака на къщата. Днес тя е част от етнографската експозиция, от която ние може да се запознаем с нравите, живота и културата на жителите обитавали Банско през времето на Възраждането. От 1977 година Веляновата къща е обявена за паметник на културата с национално и културно значение. Обявена е за част от 100-те национални туристически обекта. Тя известна с изключителната украса и добрата изработка от дърворезба и стенописи.

Къщата е разположена съвсем близо до известните зимни курорти Разлог и Добринище. На път  към тази културна забележителност, може да отседнете в някоя от китните къщи за гости в Добринище, предлагащи идеални условия за почивка.  Освен това, градът разполага с минерален плаж, където се развива СПА туризъм. Привлича туристи имащи нужда от балнеолечение или просто да релаксират сред природата на Пирин планина.

6 естествени и пленяващи неща от Слънчев бряг

Ако сте планували почивка по българското Черноморие, то невероятно изживяване, запомнящи се спомени и страхотни условия за лукс ще предостави курорт Слънчев бряг.

Климата е благоприятен и помества толкова слънчеви дни, колкото никой друг. Времето предразполага летуване и отдих до октомври месец.

Плажната ивица на Слънчев бряг е с дължина от 10 км., а ширината се простира между 30 и 60 метра. Плажа е покрит от ситен, златист пясък и множество красиви пясъчни дюни, по които растат 16 вида растения, които никъде другаде в България не се срещат.

В областта има множество паркове, които предполагат разнообразие от красиви места за разходки и различни типове спорт и развлечения. Тук любителите на водни спортове могат да се порадват на сърф, водни ски, за привържениците на яхти има идеални условия на този туризъм. За спортните натури множество тенис на корт, мини голф игрища, боулинг зали и конна база дават възможност за пълен релакс.

Безброй ресторанти и заведения има в Слънчев бряг. Магазинчета, кафенета, сергии, където всеки може да се наслади на гозби и ястия от различни националности не са малко, а на тръгване да се снабди със сувенири за подарък или за спомен.

Едно от най-ярките събития провеждани в курорт Слънчев бряг е международния фестивал Златен орфей, други интересни събития са модни ревюта, дни на симфоничната музика, международния фолклорен фестивал и различни плажни състезания. Или казано с други думи за всеки ще има по нещо, интересно, развлекателно и разпускащо. http://rezervaciq.com/слънчев-бряг/хотели

Някога по земите на Слънчев бряг са се разполагали безкрайни морета от пясъчни дюни, а атракции като камили и лонгозни гористи места са радвали посетители от различните краища на света. Днес Слънчев бряг, макар и много преобразен от миналото и наподобяващ обикновен крайбрежен град все още носи радост и приятни моменти на почиващите туристи.

Носи се славата му като шумно светско място, където казина и дискотеки има на всеки ъгъл и всеки млад решил да разпусне сред такава обстановка би намерил възможности много.

Хотели Слънчев бряг предлагат много звезди, идеално обслужване, отлична база и страхотни напитки и храни.