Месечни архиви: юли 2013

Планински курорт Банско

Не голямо, но изключително красиво място, подходящо за почивка и многобройни възможности за релакс и развлечения предлага планински курорт Банско.

Сгушено в чистотата и свежестта на Пирин планина, Банско подтиква към страхотни изживявания, като предлага съчетание на отлични условия за всякакви зимни спортове. Богатство от български традиции, миксирани с фолклорни обичаи и несравними културни и исторически ценности.

Курорт Банско е повече от красота, пейзажи и модерни ски писти. Той е неразделна част от българския дух, а нежността на природата, многобройните културно-исторически паметници и добрите условия за настаняване и нощувки в Банско, трябва да бъдат не само видени, но и опитани. Няколко предложения за почивка в Банско вижте тук.

Всеки посетител на този кът от България ще остане с трайни спомени за това райско място, а за да имате по-пълноценен релакс е добре да се проучи всичко преди самото тръгване.

Ако търсите чист планински въздух, възможност за спортни занимания, различни видове туризъм, отдих и отмора, то Банско никак не е за пропускане.

Много хора предварително набелязват картата с маршрути и места за разглеждане, отивайки в дадена дестинация. По сходен начин може да процедирате и планувайки посещение на планински курорт Банско.

Винаги може да разгледате, това, което се предлага в Интернет, за дадената дестинация, а за Банско предложенията и офертите са не малко.

За хотели и хижи в Банско не бива да се съмнявате. Разкош, глезотии, удобства и професионално обслужване ще посрещнат всеки.

Значи остава единствено проучване на региона, а за целта може да проучите забележителностите в Банско, както и околността на региона. Направете списък с възможни забавления за вас и децата, ако планувате семейна почивка.

За да е съпроводена ваканцията ви само с положителни емоции направете и кратко проучване на заведения и ресторанти в Банско.

Планинският курорт е прочут със самобитна архитектура, неповторими и изключително красиви каменни къщи, школа о дърворезба, богата иконописна силно развитие на занаятчийството, изкуство и търговия.

Банско е планински курорт и културно средище от международно значение. Всяка една частица от него допринася за истински, силни и незабравими моменти, а насладата и комфорта от предразполагащата обстановка остават приятни емоции у всеки.

СПА столицата – Велинград

Велинград е градът, известен с минералните си извори и познат като туристическа дестинация под наименованието „СПА столицата на България“. Макар и не малък, основният поминък там е туризма. Там можете да откриете както хотели с по пет звезди, така и много други по-малки и с по-скромна цена на нощувките. Общото между почти всички е, че предлагат СПА услуги, разполагат с басейни, джакузита, сауни и други. Някои от тях дори имат свои медицински центрове, където гостите могат да се подлагат на рехабилитация и лечение. Повечето разполагат както с модерна апаратура, така и с лекари от различни специалности – затова в много случаи почиващите идват в града, за да се лекуват. Природната красота на Родопите, чистият въздух и прохладният климат през лятото също предразполагат към това.
За настаняване се предлагат и много частни квартири, а напоследък все по-модерни стават и уединените вилни селища и вили край Велинград. Има много и най-различни заведения, където бихте могли да обядвате, да пиете кафе, а вечер – и да се забавлявате. В някои от тях цените са курортни, а в други – много близки до тези в софийските квартални заведения.
Най-голямата атракция във Велинград е паркът и карстовия извор със същото име – Клептуза. В него има две езера и е едно от най-романтичните места. В града има и много други добре поддържани малки паркове, подходящи за разходка.
Въпреки туризма, Велинград си остава китен град – не е презастроен, нито е прекалено комерсиализиран както много от морските ни курорти. Природата около него също заслужава няколко думи – най-близкият планински връх е Елин връх – само на около 3ч. вървене от кв. Каменица в града, той е много подходящ за изкачване от начинаещи при хубаво време и има добре поддържана еко пътека с обособени места за пикник.

Средновековната крепост Цепина и Светослав Кантарджиев

Една от най-големите забележителности в Родопите е средновековната крепост Цепина, намираща се до село Дорково. От там племенникът на цар Калоян – Алексий Слав е управлявал целият родопски регион. Цепина е на повече от хилядолетие, за съжаление обаче днес от нея не е останало много.
Крепостта се намира на планински връх с височина над 1100м. Достъпна е единствено от южната страна, където се е намирал малък град, а от всички останали е опасана от големи дерета. Цепина е била една от най-големите и защитени крепости в Родопите. В нея е имало и средновековен замък. Била е завладяна от Византия, но цар Калоян успява да я върне в пределите на българската държава, след което я поверява на своя племенник. Когато царят умира, Алексий Слав се обявява за независим.
През 13в. крепостта за няколко години е под владение на Йоан III Дука Ватаци – император на Никея, но Михаил Асен II успява да си я върне. Пада под османско владичество през 1373г.
Ако днес отидете и разгледате останките от крепостта, едва ли нещо ще ви напомни за огромните крепостни стени, замъкът и изобщо за славните времена и богатата история на това място – колко кръв е пролята, какви решения са се взимали там и колко величествено е било мястото.
Напротив, ще видите дори боклуци и място, на което все още ходят туристи, но изглежда никой не поддържа. Непонятно ни е как едно такова важно място за българщината може да бъде изоставено и забравено по такъв начин – и то при положение, че в близост има два курорта – Цигов чарк и Велинград. Очевидно е, че държавата е абдикирала от задълженията си към тази забележителност – и не само че няма да я реставрира, но дори и не поддържа останките от нея. Надеждата ни остава във фондации като Мизия на Светослав Кантарджиев, който активно се опитва да защити и запази значителна част от културно-историческото ни наследство. Надявам се Кантарджиев и специалистите, доброволстващи във фондацията, да успеят най-малкото да убедят държавата да не изоставя една толкова важна наша историческа ценност.
Туристически групи продължават да ходят на Цепина и едва ли им харесва това, което виждат, но единствената надежда засега е тази. А дотогава за крепостта по-добре само да се разказва.

Спорт, туризъм и още от Троян

Град Троян е сред първите, в които още в края на ХІХ в. се заражда туристическо движение, в резултата на добрите условия и благоприятната почва. Никола Габърски през 1912 г. основава първата туристическа група, преминала в дружество „Природа”. По-късно през 8 март 1913 г. става член на основания туристически съюзот Хелмут Брокс Юношески, през 1915 г. приема името на връх Амбарица. В 1920 г. младежко комунистическо дружество е наречено „Балкански Спартак”.

Сред най-успешно развиващите се спортове в град Троян е създаден клуб „Хемус”.

Пещерно дело и пещерен туризъм в Троян се създават още в началото на 60-те години наминалия век. Тогава към туристическото дружество „Амбарица” се добавя и пещерен клуб „Стенето”.

Сред водещите спортове в Троян става каратето. В годините града има множество клубове предлагащи този спорт, но постепенно те преминават е един общ.

В град Троян има добри условия за местните и са развити още баскетбол, футбол, тенис на корт, джудо и други.

За посетителите на града условията за различните видове туризъм и спортни занимания, също нямат край. Така например в околията на Троян може да се посети писта за мотокрос, която има дължина 1550 м. Провеждането на кръгове от Световния шампионат са редовни мероприятия. В пистите са инвестирани много средства, което предполага най-модерни и съвременни условия за забавления, както на участниците, така и за зрителите. Различните спортни занимания са идеални за множеството хотели Троян, които намират свои клиенти.

За гостите на Троян условията за еко туризъм през топлите месеци са идеални. Наред с това съществуват множество маршрути осигуряващи идеални условия и разнообразие. Планински туризъм, ски спортове, сноуборд може всеки да практикува през зимния сезон. Курортния комплекс разполага с добре оборудвани писти, поддържани с най-модерни техники. Наред с тях има всякакви екстри като влек, лифт, предлагат се екипировки и т.н.

За почитателите на ловния и риболовния туризъм, в реките могат да се ловят шарани, бяла риба, уклей и други. Из местността има три резервата, където елени, сърни, зайци, лисици и глигани са сред основните представители.

В общи линии с една почивка в Троян никой не би скучал. Развлечения и забавления има, както за малки, така и за големи, а условията за отдих и релакс са идеални и ще отговорят и на най-високите стандарти.