Месечни архиви: юни 2013

Уникалността на село Рибарица

Не е случайно село Рибарица и региона попадат в предела на един български оазис носещ името Национален парк „Централен Балкан“. Защитената територия започва началото си от територията на Габровския регион, преминава през Рибарешки Балкан и полага своя край в Карловския регион. За село Рибарица е характерна уникалната и неподправена идентичност на природата, съхранила в себе си неповторими картини, туристически маршрути и красота от дебрите на Тетевенската планина. Обаянието и чара на курорт Рибарица е поразителен, а в целия регион са разположени привлекателни, кокетни малки вили, къщи за гости и хотели за по-претенциозните.

Повече информация за местата за настаняване можете да получите тук

Всеки посетител може да се порадва на тишина и спокойствие и ще има възможността да се докосне до автентичността на селската атмосфера и домашен уют. Посетителите на курортно селце Рибарица ще могат да почувстват традициите, които са все така живи, а сред тях стари воденици, които мелят жито, валявици, които извайват рибарски черги, казани, варящи Рибаришка сливова ракия и всичко това подправено от неповторимата наслада на местните хора.

В близките гористи местности туристите на Рибарица могат да вземат частици от прелестта на природната красота, като наберат билки, горски плодове и цветя. В селцето сръчните занаятчии творят уникални и неповторими сувенири, които може всеки да отнесе със себе си в големия град за спомен или подарък.

В самото село Рибарица, туристите могат да видят бронзовата фигура на Рибарчето, което е създадено като символа на селото. Статуята е положена на скала, разположена вдясно от пътя при самото влизане в Рибарица. На около три километра от централния път водещ към селото, по протежение на река Костина, се намира историческия кладенец „Кървавото кладенче”. Името му идва от историята на великия Георги Бенковски, който загива, под ударите на турците. На разстояние 4 км от Рибарица се намира и историческата местност „Костина” лобно място и паметника на войводата.

Неповторимостта на Рибарица се крие в Националния парк. Сред околностите на курорта се намира и една от деветте зелени перли или биосферния резерват „Царичина”. Неговото име идва от чудната легенда за царската дъщеря Тамара, която е излекувана от коварна болест, чрез магия от огнено червено омайниче. Местните затова нарекли местността Царичина.

Почивка в планината и покрай Велинград

Омръзна ли ви от дългата зима, искате ли да релаксирате сред спокойствието, тишината и комфорта на планински чист въздух, красива природа и да имате възможност да се забавлявате по начина, който най-много ви допада?! Сега е момента да направите резервация в хотел във Велинград (за такива погледнете тук)  или някоя от предлаганите хижи и вили в околията и да се насладите на множеството възможности, които има там.

Велинград е разположен в подножието между Рила и Родопи планина и в западната част от Чепинската котловина. Благодарение на географското си положение той е изключително подходящ за посещения през цялата година, но с изключително внимание от страна на туристите се слави през летните дни.

Пазарджик е на 49 км североизточно от Велинград, а град Пловдив се намира на 85 км. Разстоянието на великолепния Велинград от столицата се състои в 133 км. Тук гостите на курорта могат да посетят десетки исторически и природни обекти, предлагащи възможности за приятни почивки, отмора и възстановяване на жизнените сили.

На север граничи със Септември и Пазарджик, а на изток с Батак, Ракитово, Пещера и Доспат. Западната граница минава покрайЮндола и Куртово и е оборудвана с високопланинска олимпийска база „Дружба“. На юг се намира Сърница.

Велинград е прочут с минералните бани, извори и възможности за балнеолечение. Той се смята за СПА център номер едно на Балканския полуостров.

Велинградска община е изключително богата от към минерални извори, чиято целебна вода служи за лечение на различни заболявания. Според изобилието и разнообразието на минерални води, Велинград се нарежда на първо място в страната. Не случайно от тук идва и названието му: „столица на СПА града в България“. Като цяло във Велинград има 80 минерални извора с обем 170 л/сек.
В града са изградени и 7 балнеолечебници. Града е много посещаван не само от туристи, но и от хора нуждаещи се от СПА процедури. Тук се намира и Курортната поликлиника, която предлага използване на минерални води от сърцевината на термалните зони на квартали Лъжене, Чепино и Каменица.

Списъка с места за настаняване във Велинград няма край, така, че ако решително сте избрали това божествено местенце за вашата почивка, то тук е мястото да направите и своята заявка за хотел, който да отговори на вашите предпочитания.